Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę znane jest od czasów pogańskich, ale zostało uznane przez Kościół i dzięki temu po dziś dzień przygotowujemy święconkę w niewielkim koszyczku wiklinowym, w którym koniecznie powinny się znaleźć: jajka, kiełbasa, baranek, kawałek domowego ciasta, chlebek. Jajko to symbol nowego życia, symbolizuje siły witalne. W zamierzchłych czasach jajka były barwione tylko i wyłącznie na kolor czerwony, który symbolizował zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Barwieniem jajek zajmowały się tylko i wyłącznie kobiety, mężczyźni nie mogli wchodzić do pomieszczenia, w którym barwiono jaja. Obecnie jajka barwione są na różne kolory, również nakleja się na nie naklejki. Jajko, które zostanie poświęcone, spożywane jest podczas śniadania wielkanocnego - gospodarze i goście dzielą się tym jajkiem składając sobie życzenia. W sieci sklepów Aldi znajdziemy szeroką ofertę jaj od przepiórczych, aż po kurze. W Aldim oferta jajek jest szeroka można kupić również gotowe zabarwione jajka - pisanki.